дракони Китайска нова година

Годината на прасето

На 5 февруари започват двуседмичните празненства по повод китайската нова година и е началото на годината на прасето. А свинското по сечуански е едно от любимите ни ястия и затова решихме да отбележим тези празници като ви разкажем малка част от огромната традиция и символика, стоящи зад тези тържества.

Китайската нова година е известна още и като Пролетния Фестивал, отбелязващ новото начало, края на най-студените дни и отправянето на молитви за плодородие. Легендата разкава, че всяка нова година идвал дракон, от който всички много се страхували, но една година смело момче го прогонило с фойерверки и от тогава фойерверките станали неразделна част от празненствата и фестивала. Но традициите вече на са това, което бяха и в наши дни използването на фойерверки не е разрешено заради замърсяването на въздуха 😀

Това е най-важния празник за китайското семейство, всички се прибират в къщи, независимо колко далеч се намират и резултата е най-голямото преселение на хора – около 3 милиарда пътувания в рамките на 40 дни.

Ще ви разкажем малко и за най-известната китайска кухня – Сечуанската. Провинция Сечуан се намира в топлото и влажно Тибетско плато и е сред най-богатите на земеделска продукция в Китай – отглеждат много ориз, зеленчуци и подправки. Основното консумирано месо е свинско и патешко, но Сечуан е и една от малкото провинции, в които се консумира телешко. Това е основната причина местната храна да е изключително богата на съставки и комплексна като рецепти.

Най-характерната съставка на региона е сечуанския пипер. Използван в комбинация с много чесън и много люти чушки, той създава неповторимия и уникален вкус, придобил световна известност. Типична за Сечуанската кухня е комбинацията от кисело, пикантно, люто, сладко, горчиво и солено. Местните готвачи използват с лекота голямо разнообразие и количество подправки и техники, с които създават вълшебни вкусове от хиляди години.

Сечуанският пипер, въпреки че носи името пипер не е нито от семейството на черния пипер, нито на лютите чушки. Зърната му са подобни на тези на черния пипер, но са разцепени на две и отворени и имат кафяво-червеникав цвят, но има разновидности, които са със зелен и дори черен цвят. Основно се използва в Сечуанската кухня, въпреки че в последните години придобива популярност и навлиза и в останалата част от света. Има изразен цитрусово-лимонов аромат и тръпчив освежаващ вкус.

Използва се цял или млян във всякакви ястия и салати, основно с червени меса като свинско, патешко и агнешко. Една от най-честите му употреби е при готвенето на дивеч, за премахване на характерния аромат на месото, но най-известното му приложение е в китайските 5 подправки и в китайското люто олио. В китайските 5 подправки се използва млян в комбинация с резене, звездовиден анасон, канела и карамфил.

.

Едно от нещата, характерни за Сечуанската кухня и станали неразделната част от китайската кухня като цяло е миксът китайски 5 подправки. Затова ако има нещо сигурно това е, че ако си поръчате патица в Китай, независимо под каква форма и в каква рецепта, тя ще е приготвена с тази комбинация. Балансът между сладко, пикантно, кисело, горчиво и солено, който откриваме в този микс допълва и подчертава характерния вкус на патешкото месо и в китайските рецепти то е леко, хрупкаво и ароматно и се топи в устата.

Дори световно известната патица по пекински, за приготвянето на която са необходими 5 дни се овкусява от вътре с комбинация от „китайски 5 подправки“ и сос хойсин, а от вън се облива с отвара от соев сос и китайски 5 подправки.

Ако нямате 5 дни и искате да усетите сензацията на китайските 5 подправки ви предлагаме лесно изпълнима рецепта за патешки гърди, която ще ви впечатли.

.

.

Китайските 5 подправки освен с месо са чудесни и в сладкиши.