доматен гювеч

Доматен гювеч

Лятото е в разгара си, а това значи, че започва сезона на доматите. В България градинските домати започват от юли та чак до края на октомври. Това е най-радостния момент за всеки кулинар и градинар. Истинските домати, зрели на открито и на слънце са нещо божествено. Вече сме свикнали да има домати целогодишно, но те са компромисни като вкус, аромат и полезност.

Решихме да отбележим този сезон с няколко бързи и лесни рецепти, в които хубавите домати са основен герой. За да се насладите на тези ястия направете ги с най-добрите домати, които намерите на пазара или още по-добре с тези, които сте отгледали сами.

Започваме с една типична за домашната българска лятна кухня рецепта. Демек готвим каквото има в градината доматен гювеч Домати, магданоз, стар хляб, мазнина и каквито меродии има. Ние сме я приготвили с Тракийски микс подправки – чесън, морков, пащърнак, чушки, целина, чубрица, магданоз. Така рецептата става по-лесна и целогодишна. Сложили сме галета, но ако имате натрошен стар хляб задължително го ползвайте.

Важното е доматите да са хубави и да не пестите магданоза и меродиите. Изпечете докато остане на мазнина и сервирайте топъл или студен или като гарнитура на риба или кюфтета ако сте някакви богаташи доматен гювеч

.