дълъг пипер

Дълъг пипер

Дългият черен пипер (Piper longum) е много близък роднина на познатия на всички кръгъл черен пипер (Piper nigrum). Той е от същото семейство, но е различно растение. 

.

Древна Гърция е познавала и двете разновидности, описани от Хипократ през 5 ти век пр.н.е като лекарства. Не е известно дали гърците са ги използвали като кулинарни подправки, но в Римската империя основния пипер е бил дългият. Често се говори, че черният пипер е използван като парично средство дори за плащане на данъци в Рим, но всъщност става дума за дългия черен пипер. Той е бил доминиращ вид в Европа до 12 ти век, когато търговията от Индия попада под контрола на арабите и венецианците, които промотират кръглия черен тъй като е много по-лесен за доставка и значително по-евтин и дългият постепенно започва да губи позиции.

Дългият черен пипер произхожда от североизточна  Индия. Значително по-лют е и с по-богат и разнообразен аромат от кръглия черен пипер. Използван е за подлютяване на ястията до 14 ти век, когато португалците донасят лютите чушки от Америка и те бързо изместват дългия  черен пипер поради лесното си отглеждане и култивиране. Дори името chili pepper идва от срявняването на лютите чушки с дългия черен пипер и представянето им като нова разновидност на дългия пипер.

След започването на регулярни доставки от португалците с кораби на кръглия черен пипер от Малабар Индия цената му пада значително в Европа и това довежда до прекратяване на търговията с дълъг черен пипер, която е вървяла по сушата през Константинопол. Това съвпада и с превземането на Константинопол от Османската империя, което прекъсва практически този търговски път между Европа и Индия. Дългият пипер остава популярен в Индия и е важна съставка в рецептите на Аюрведа.

В последните години световна популярност добива дългият пипер Лампунг, който е от Индонезия, по-дълъг е и достига дължина от 5 см. По-малко лют е и с много по-силен аромат на ванилия, карамфил, кардамон и индийско орехче. За него казват, че е готова гарам масала. Напоследък все повече се забелязва завръщането на дългия пипер в Европа. Кулинари и сладкари го употребяват, за да придадат уникалност и екзотика на рецептите си. Можете да го използвате вместо кръгъл черен пипер, бахар, чили или да го добавите към тях и той ще обедини и подчертае по вълшебен начин техните вкусове и аромати.