Cochin (Kochi), Kerala, India

Черният пипер от Индия

Индия е царството на подправките, а безспорно техния цар е Черния пипер. Щатът Керала, в който се намира крайбрежната джунгла на Малабар е един от най-важните региони в историята не само на черния пипер, но и в историята на човечеството. Заради брега Малабар (както са го наричали тогава) Васко да Гама открива морския път през нос Добра Надежда, изпепелява Каликут и разбива арабската търговска флота и от малка страна Португалия става голяма колониална държава.

.

В наши дни черен пипер се отглежда на много места по света и Индия вече не е най-големия производител. Въпреки това борбата за оригинален черен пипер от Малабар продължава. Индия консумира 90% от пипера, който произвежда и експортът е доста ограничен. На опашка за черен пипер Теличери и Малабар са се наредили всички големи играчи в хранителния бизнес в света. Огромните американски компании изкупуват почти всички квоти за износ с години напред. Това поддържа високи цени и съответно печалби при търговията с пипер от Малабар.

.

Теличери пиперът се приема като стандарт за високо качество сред черните пипери на земята. Теличери е като старо малцово уиски – винаги има своето място и стойност. Този пипер е най-доброто, което можете да си закупите ако искате да използвате един пипер както за готвене, така и за финиширане на ястия. Където и да го употребите няма да остане незабелязан с улегналия си балансиран аромат и вкус. Средно лют е и няма да подразни хората, чувствителни към люто. Всяко ястие ще придобие ново измерение ако го подправите с Теличери.

.

Малабар Тигър е див, некултивиран пипер от Малабар. Малабар Тигър е огъня, бурната река, мусона на черните пипери. Расте в естествената си среда, а не в изкуствено изградени плантации. Бере се на ръка в резерват в Керала и е обработен и сушен по традиционна технология. По-дребните му зърна не бива да ви притесняват защото имат забележително силни цитрусови нотки, които ще освежат всяка гозба. Малабар Тигър е по-лют пипер и е идеален за всички любители на подчертаните силни вкусове, носещи екзотика и енергия. Винаги когато го ползвате ще усещате младоста и удоволствието от живота. Включете го във всички рецепти – той няма да ви подведе.