Жени сортират пипер в Кампот, Камбоджа

Черен пипер Кампот

В цяла Камбоджа се отглежда черен пипер, но само пиперите от провинция Кампот са добили световна слава и се смятат за Ролс Ройс-а на черните пипери. Каквото е Вагу Кобе за любителите на телешки стекове, това е Кампот за любителите на пипери. На висока почит и уважение сред чревоугодниците се радва най-вече редкият червен Кампот.

.

Черен пипер се отглежда в Камбоджа от 800 години и е пренесен там от Малабар Индия. Откриването на пипера Кампот за света става едва през 18ти век, когато страната става колония на Франция. Французите бързо разбират, че качеството на пипера от Кампот е без конкуренция и той става най-популярния черен пипер във Франция. Повечето пипер се отглеждал в плантации, собственост на французи и така до 1970 г, когато на власт идва режима на Пол Пот и Червените кхмери, които забраняват производството на черен пипер защото не е стока от първа необходимост и налагат отглеждането основно на ориз в освободените площи.

.

Черният пипер от Кампот изчезва до края на 90-те години на 20ти век, когато след падането на режима на Пол Пот на жителите е разрешено да произвеждат и продават собствена продукция. Появяват се малки фамилни стопанства, които възстановяват отглеждането на черен пипер. Към днешна дата в Кампот вече се произвеждат около 100 тона висококачествен пипер годишно, което е изключително малко сравнено със съседен Виетнам, който произвежда над 150 000 тона индустриален пипер годишно, но със значително по-ниско качество.

.

Пиперите от Кампот се отглеждат и обработват по традиционни методи без химическа обработка и с естествено сушене на слънце, което ги прави уникални сред производителите. Перфектните климатични и почвени условия пък премахват необходимостта от прилагането на изкуствени торове и химикали.

.

Черният и червеният Кампот са един и същ пипер, изсушен на различен етап от зреенето си. Червеният е оставен да достигне пълна зрялост и след това е минал специална технология за изсушаване без ферментация, за да запази цвета си. Това му дава много по-дълбок аромат и впечатляващ, улегнал вкус. Използва се като завършващ пипер преди сервиране на стекове, печени меса и деликатни ястия, на които искате да придадете незабравим аромат и вкус.

.

Белият Кампот се произвежда от узрял и обелен пипер и е сред най-реномираните в света. Той е по-малко пиперлив, но с много по-изразен аромат. Използва се при приготвяне на сосове, риба, пиле, свинско и изобщо на места, където не искате да се виждат малки черни частици черен пипер.