бял пипер

Белият пипер

Белият пипер е втория най-популярен вариант на черния пипер в света. Любим е на всички готвачи и кулинари естети. Представлява черен пипер с обелена външна обвивка, от който е останало само ядрото на зърното. При изсушаване добива светло бежов до бял цвят, откъдето идва и името му бял пипер.

.

Тази разновидност на пипер добива популярност във Франция през 18ти век. Тогава се появяват първите френски готвачи, приготвящи по-леки и по-малко натоварени с подправки и особено черен пипер ястия. Преди тях в ястията на заможните и богатите в цяла Европа подправките се използват в особено големи количества поради своята модерност. Това храната да ти да е с обилно добавени подправки е било един от признаците за богатство. Във Франция поради стиснатост или поради осъзнаване, че прекаленото количество подправки унищожава вкуса на продуктите, започва да се формира новата френска кулинария. Тя призовава за баланс на вкусовете и съчетаване на ароматите. Тогава френските кулинари откриват белия пипер, който запазва вкуса на пипера, но намалява пиперливия аромат и става невидим при използване в сосове, супи и ястия.

.

В наши дни белият пипер е най-използван от хранителната индустрия поради своята невидимост. Да сте виждали черен пипер в кренвирши или майонеза – сигурно е, че не сте 😉