Baharat Spice mix

Защо наричаме ямайския пипер бахар и какво е Бахарат?

.

Думата Бахарат на арабски означава подправки, но се използва и за смес/микс от подправки. Бахарат се нарича и един конкретен микс от подправки, който може да бъде намерен във всяка държава от Близкия изток с много малки изменения в рецептата и съставките. Задължителните подправки, които включва са черен пипер, кимион, карамфил и индийско орехче. Допълнително може да се включат зелен кардамон, кориандър, канела, шафран и др. Името Бахарат идва от старото име на Индия “Bhârat”. Традиционната подправка на Близкия Изток е кимионът, които произхожда от територията на днешна Сирия и Ливан. След експедициите на Александър Велики от Индия започва да се доставя черен пипер, който бързо става популярен. Появява се първият вариант на сместа Бахарат, включващ само черен пипер и кимион. Думата бахарат започва да се употребява в смисъла на донесено от Индия и става синоним на “вкусно, подправено”. Следващите подправки, които се добавят са карамфил и през 13ти век и индийско орехче. 

.

А защо все пак наричаме ямайския пипер бахар? След откриването на Ямайка и ямайския пипер англичаните са впечатлени от многопластовия аромат на тази подправка и я наричат allspice (всички подправки). Англичаните започват търговия с Османската империя, където думата за “всички подправки” е бахарат и така подправката достига до нашите земи под името бахар.

.

Бахаратът е универсална смес, която можете да ползвате при готвенето на месо, варива, хумус, яхнии, салати, предястия и десерти. Има вълшебното средство да превръща всяка рецепта в арабска. 

.

Следвайте ни, идва рецепта, в която с малко месо можете да нахраните много хора 🙂