анато семена

Анато

Анато (annatto) е една от най-известните подправки от Мексико в Централна Америка та чак до Бразилия. Анато се наричат семената на плода на дървото ачиоте (аchiote), разпространено в Централна и Южна Америка.

.

Анато се използва за производство на естествени оцветители за хранително вкусовата промишленост. Около 70% от оцветителите на естествена основа в гамата от жълто през оранжево до тъмно червено се произвеждат от семена анато. Има голяма вероятност любимото ви жълто сирене, масло или маргарин да е оцветено точно с екстракт от анато. В Мексико анато семената се използват за овкусяване, оцветяване и консервиране на меса – свинско, пилешко и други. Най-известното ястие, в което задължително се ползва анато на прах или на паста е ал пастор (мексиканския дюнер).

.

Освен наситен цвят анато придава и леко сладникав и пеперлив ядков привкус. В Централна Америка от практиката са установили, че маринованото с анато месо има два до три пъти по-голяма трайност от само осоленото месо.

.

Анато се използва от древни времена и в местната народна медицина заради силните си бактерицидни свойства. Спокойно можем го сравним като кулинарни и здравословни качества с куркумата и шафрана.