мелничка за черен пипер

7 съвета за употребата на черен пипер

Днес ще ви споделим нашите 7 съвета за употребата на черен пипер

.

1. Никога не купувайте млян пипер – купете си черен пипер на зърна и го счукайте преди всяко готвене. Така той запазва най-добре вкусовите и ароматните си качества. Можете да го смелите на едро и с мелничка, която се регулира. За готварски цели е препоръчително да ползвате трошен пипер, а не фино млян. Лесно е да си натрошите зърна черен пипер дори ако нямате мелничка/хаванче – просто ги сложете на дъска за рязане и ги натиснете с дъното на тиган или тенджера.

.

2. Никога не слагайте в процеса на готвене ситно смлян черен пипер – използвайте цели зърна при готвене на супи, яхнии и т.н. При печене на фурна, скара или пържене на тиган използвайте едро трошен пипер защото фино смляния губи ароматите си при топлинна обработка. Смляният черен пипер се слага на вече готови ястия с цел да даде по-силно изразен пиперлив вкус и аромат. Това е момента, когато ви е необходима мелничка за черен пипер.

.

3. Не си купувайте черен пипер в прозрачна опаковка – светлината е един от факторите, които съсипват дори пипера на зърна. Съхранявайте го на сухо и тъмно място, най-добре в плътно затворена непрозрачна кутия.

.

4. Не избирайте супер малки разфасовки – колкото по-малка е разфасовката, толкова по-висока е и цената на килограм. Сравнявайте цените през цена за килограм. Ако в магазина се предлага пликче 10 г на цена 1.20 това значи 120 лева за килограм. При опаковка от 60 г на цена 3.85 лв това прави 65 лева за килограм. Тези разлики се получават само от грамажа, а допълнително има големи разлики и във вида на опаковката. Ако си купите мелничка с 35 г черен пипер на цена 7 лева, то цената на килограм става 200 лева, а това вече е цена за изключително качествен черен пипер от типа на Tellicherry или Kampot, какъвто със сигурност не е зареден вътре.

.

5. Никога не си купувайте мелнички за еднократна употреба с предварително зареден черен пипер в тях – това е излишен разход, който можете лесно да спестите като си закупите еднократно качествена мелничка и след това я зареждате сами. Така или иначе еднократната мелничка или трябва да я презаредите или да я изхвърлите ако е неотваряема. Продават ви скъпо евтини мелнички с нискокачествен черен пипер и се надяват да ги купувате редовно.

.

6. Изберете си качествена мелничка с добър механизъм – изберете я с керамичен механизъм или с механизъм от неръждаема стомана. Задължително трябва да има възможност за регулиране на едрината на смилане. За домашна употреба са най-добри мелничките, събиращи между 50 г и 100 г. По-големите са впечатляващи, но не особено удобни, само се чудите къде да ги държите :)

.

7. Изберете си поне два вида черен пипер – трябва ви един пипер за готвене, който да е с добро качество и който да купувате на разфасовки от 100 г до 1 кг, според това колко често готвите и колко пипер ползвате. Това е пиперът, който да слагате на зърна, да трошите, с който да правите маринати, да използвате в туршии и зимнина. Това е основният ви черен пипер и той трябва да е добро качество – например бразилски Belem или индонезийски Lampung (пипери с обемно тегло около 540 грама на литър).

Другият пипер, който ви препоръчваме да имате е някой специален пипер с тегло над 550 г/литър от типа на индийските Tellicherry, Pondicherry, Banasura, Malabar или камбоджански Kampot, който да пазарувате на разфасовки от 40-50 г. Използвайте ги за финиширане на ястия, за подправяне на готови ястия или за овкусяване на токущо свалени от скарата или извадени от фурната пържоли. Това е пиперът, който да заредите в мелничка. Естествено най-добре е да имате няколко вида пипер под ръка и да си разнообразявате рецептите с прекрасния аромат на прясно смлян черен, бял или друг вид пипер от високо качество.