месо на барбекю

7 основни правила за отлични пържоли на скара

Праволо №1: Изберете незамразявано месо – това е най-важното правило при правенето на скара. Всяко замразявано месо е със разкъсани стени на клетките. При минимално механично или температурно въздействие отделя голямо количество от водното си съдържание. Крайния резултат е много сухо и безвкусно месо.

Праволо №2: Нарежете го правилно в зависимост от вида на месото и как ще го приготвяте. Температурата на приготвяне трябва да е обратно пропорционална на дебелината на нарязване на месото. Колкото по-тънко нарязано е то, толкова по-висока трябва да е температурата и съответно по-кратко времето на температурна обработка.

Праволо №3: Мариновайте го само със сол или солен разтвор – не мариновайте месото в кисела среда (лимон, вино, оцет и т.н.). Не ползвайте мазнини защото така или иначе няма да помогнат. Подправките сложете в последната минута на приготвяне или след сваляне от скарата. Така няма да прегорят и ще се усетят много по-добре.

Праволо №4: Извадете го от хладилника поне 1 час преди приготвяне. Месото трябва да е със стайна температура около 20˚C когато го слагате на скарата. Това скъсява времето за готвене и спомага за равномерното сготвяне. Това не важи за кюфтета и кебапчета, които се слагат студени. 

Праволо №5: Гответе го до безопасна температура. За да е добре приготвено месото трябва да достигне следните вътрешни температури в зависимост от вида месо:

Свинско и агнешко – 63˚C
Телешко 55 – 59˚C
Кайма и пиле -74˚C

Праволо №6: Не го задушавайте. След свалянето от скарата не затваряйте готовите пържоли в тенджери с капаци или кутии. Покрийте ги със свободно поставено върху тях фолио с малка дупка по средата. Това ще забави изстиването, но няма да ги запари.

Праволо №7: Оставете го да почине достатъчно време преди да го нарежете. Най-простото правило за отпочиване на печени меса е да ги оставите да починат толкова време колкото сте ги пекли преди да ги разрежете. Ако сте пекли пържолите общо 10 минути то оставете ги да престоят 10 минути преди да ги сервирате. Ако сте пекли пуйка 4 часа – оставете я да отлежи 4 часа преди да я разрежете. Тази малка стъпка ще направи чудеса с вашите пържоли.